Jag blir så förbannad när jag gång på gång hör det pratas om kriget mot Gaza som en konflikt med två likvärdiga sidor

Jag blir så förbannad när jag gång på gång hör det pratas om kriget mot Gaza som en konflikt med två likvärdiga sidor. Som om båda är lika mycket skyldiga till att det nu bombas, massakreras, dödas i vad som brukar betecknas som ”Världens största utomhusfängelse”, som nu väl snarare kan betecknas som ett koncentrationsläger.
Gaza är en av världens mest tätbefolkade platser. Det lever en och en halv miljon människor på ett område stort som Orust, av dessa är hälften barn!
De senaste sju åren har en blockad av Gazaremsan, kontrollerad av israelisk militär, gjort att folk står utan nästan allt; mat, vatten, arbeten.Jag blir så förbannad när jag gång på gång hör det pratas om kriget mot Gaza som en konflikt med två likvärdiga sidor För fem och ett halvt år sen bombade Israel systematiskt sönder såväl vatten- och elförsörjning, avloppssystem, skolor och sjukhus i Gaza. Såväl som en mängd civila mål så klart.
Vilket land skulle i detta läget bara lägga sig platt och ge upp?! Skulle ni vilja att vi i Sverige gjorde det om vi råkade ut för en ockupation och för sådana vidriga övergrepp som det palestinska folket har fått stå ut med – i 60 år?!
Så de raketer som skjuts ut från Gazaremsan nu är ett litet, ynkligt försök att visa att palestinierna inte har gett upp kampen för ett eget land, för rätten till ett värdigt liv. För oss kan det verka som ett underligt sätt att få fred. Men vad gör man när man har förlorat allt? När de på andra sidan gränsen öppet och klart deklarerat att man vill se hela ens land och ens folk jämnat med marken?
FN:s folkrätt ger människor i ockuperade länder rätt att försvara sig. Så det palestinierna gör är i FN:s ögon lagligt och i mina helt förståeligt när man vet deras historia. När Israels militär bombar ett helt bostadsområde fullt med barn ”för att det bor en kille där någonstans som är med i Hamas”. Då verkar allt motstånd rimligt – eller?
Kommunistiska Partiet fördömer den rasistiska terrorstaten Israels krig. Våra hjärtan och vår ilska finns med våra palestinska bröder och systrar.
Vi är helt övertygade om att Israels regering måste utsättas för ett internationellt tryck för att förmås förändra sin ockupations- och apartheidpolitik. Som enskild kan man låta bli att köpa israeliska varor, till exempel citrusfrukter från Jaffa (en palestinsk stad som för övrigt ockuperades och rensades etniskt 1948), Sodastream’s kolsyremaskin och essenser, vegetariska rätter från Hälsans Kök mm.
Men framför allt reser vi kravet att Alingsås skall införa en kommunal bojkott av Israel. För tillsammans kan vi förändra framtiden!
Lisa Mangnusson, Kommunistiska Partiet (Publicerad i Alingsås tidning juli 2014)