Varför skapa onödiga jobb?

Politiker påstår att arbetslösheten bara kan minska om det skapas flera jobb. Så skapa dem då! Det är inom skola, vård och omsorg de behövs! Annars behöver det inte skapas fler jobb för att hålla oss sysselsatta. Att vi måste jobba mer och längre är inte heller sant. Är det något vi behöver så är det att arbeta mindre. Det är dags att dela på de jobb som finns och införa 6-timmars arbetsdag med full lön.
Dagens arbetsmarknad visar att 8-timmars arbetsdag blivit omodern. Fler och fler företag kortar arbetstiden för de anställda. Tågbolaget Veolia sa förra året upp sina anställda och erbjöd dem ny anställning på deltid. Elektronikjätten Media Markt, som vill slå sig in på den svenska marknaden, gör nu lika dant. Även bemanningsanställningarna ökar för att arbetsgivarna ska kunna öka eller minska personalen från ena dagen till den andra, utan protester.
Helst genomför arbetsgivarna arbetstidsförkortningen genom att ta in timanställda, som tvingas leva som livegna med hela sin vardag kretsande kring om mobilen ska ringa. De är ständigt oroliga över om lönen ska räcka till hyran, om de överhuvudtaget kunnat få en lägenhet, när de saknar fast jobb.
Det är kvinnorna inom Kommunals, Handels och Hotell- och Restauranganställdas områden som drabbas hårdast av otrygga jobb. LO:s tidigare förbundsjurist, Kurt Junesjö, hävdar med rätta att de timanställdas arbetsvillkor är sämre än daglönarnas på 1930-talet. De tvingas stå med mössan i handen och kan inte protestera mot orimliga arbetsvillkor. Varje minut måste de vara tillgängliga och kunna inställa sig med någon timmas varsel. Detta är helt orimligt.

Arbetsgivarna har upptäckt att de anställda orkar jobba mer effektivt om de jobbar deltid. Många gör lika mycket på sin deltid som de skulle gjort på heltid. Det är dags att sätta stopp för att arbetsgivaren får lägga beslag på hela vinsten av detta, medan de anställda får stå där med en lön som inte går att leva på.
Arbetsgivarna har själva satt 6-timmarsarbetsdag på dagordningen. Även de inom den politikerledda välfärden. Trots att politiker talar sig varma för rätten till heltid så är både kommunernas och landstingens verksamheter uppbyggda på alltfler deltider.
Vi måste gemensamt ta strid mot osäkra anställningar och orimliga arbetsvillkor. Vi måste kräva lagstadgad 6-timmars arbetsdag med full lön. Varför ska fler och fler slita ut sig i förtid, medan andra tvingas jaga jobb som inte finns eller tvingas delta i förnedrande, helt onödiga, sysselsättningar som arbetslös.
Med 6-timmars arbetsdag gör vi slut på arbetslösheten och gör det möjligt att säga ifrån mot orimliga arbetsförhållanden.
Med 6-timmars arbetsdag får alla deltidsarbetande heltidslön. Vi får ökad jämställdhet, vi får tid för varandra och orkar något mer än att bara jobba.
Ta upp Kampen för 6-timmars arbetsdag och fasta jobb!


Elsa-Lena Åström, Kommunistiska Partiet